Stonoteniski praznik ovog vikenda u Čoki

Stonoteniski praznik ovog vikenda u Čoki

301
0
Deli

Stonoteniski klub “Čoka” ovog vikenda domaćin je 8. Memorijalnom turniru “Sabo Ištvan”, nazavnom po osnivaču Kluba i poznatom treneru popularnog nadimka Čika Pišta, koji je ostavio traga u ovom sportu na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Tokom dvodnevnog turnira oko 150 stonotenisera u konkurenciji mlađih kadeta i kadetkinja takmiči se za bodove na rang listi Srbije.

Ono što ovogodišnji turnir izdvaja od prethodnih, pored većeg broja učesnika, jeste i to što je ponovo svrstan u turnir A klase, objasnio je jedan od organizatora Laslo Kormanjoš. – Na insistiranje Aleksandra Karakaševića, koji je dugogodišnji prijatelj STK ‘Čoka’, kao i jedan od velikih prijatelja Čika Pište, kao i zahteva Kluba ovaj turnir je posle nekoliko godina ponovo u rangu A klase. Jedini u Vojvodini, posle Novogodišnjeg turnira. Mi se trudimo da ovaj turnir ponovo dobije međunarodni karakter. Ove godine imamo goste iz Mađarske, dva nama prijateljska kluba, koji su ujedno i Čika Pištini prijatelji – rekao je Kormanjoš.

Ime Sabo Ištvan decenijama je bilo sinonim za vrhunski stoni tenis Jugoslavije i Stonoteniskog kluba “Čoka”. Pod njegovim stručnim rukovodstvom stvarali su se veliki šampioni stonog tenisa. Kako je rekao Milan Stanić, predsednik Stonoteniskog saveza Vojvodine, u vreme kada je on aktivno trenirao, čika Pišta je bio legenda stonog tenisa u ondašnjoj državi. – On je i u ličnim kontaktima, kad god je govorio o stonom tenisu isijavao autoritetom, poznavanjem i ono što je naročito važno ljubavlju prema stonom tenisu. To je svakako i uzrok uspeha koji je čokanski stoni tenis imao, a time i stoni tenis u čitavoj ondašnjoj državi – rekao je Stanić.

Povodom ovogodišnjeg turnira predsednik Stonoteniskog saveza Vojvodine pre svega je istakako broj dece koja učetvuju. – Ono što ja, kao i sve ostale strukture u Savezu Srbije čine jeste da se vratimo na staze uspeha kao što smo to imali u vreme čika Pište i dajemo svoj doprinos u meri koliko možemo. Ovaj turnir je prilika i način da vidimo da možemo da se nadamo nekakvim boljim vremenima za srpski stoni tenis – rekao je on.

Stonoteniski klub “Čoka” ove godine proslavlja 55. godina postojanja i tim povodom Stonoteniski savez Vojvodine dodelio im je plaketu. Prema rečima Kormanjoša, kako bi se Klub našao u samom vrhu ovog sporta i ponovio uspeh koji je imao za vreme rada Sabo Ištvana, uprava Kluba okupila je proslavljene šampione. Tako su se najednom mestu, između ostalih, našle Danica Stanimirov, Li Maksimović, Gabriela Naumov, Đenđika Oluški, Eva Tapai sada Berze, Ivana Milovanović, Izabela Mesaroš, Žanet Kormanjoš. – Pokušaćemo da crpimo iz tih šampionskih dana neke nove momente i da to oni pretoče kroz  svoje učešće na trenzima i igrama novijim generacijama i da tako zaokružimo jednu celinu, da ovaj Klub doživi i 60. rođendan i narednih  nekoliko desetina leta – rekao je Kormanjoš.

U okviru Memorijalnog turnira, uprava Kluba, sadašnji i bivši članovi, prijtelji Sabo Ištvana položili su venac na njegovo grobno mesto. Pored toga, odali su počast i Iloni Kiralj, predanom stonoteniskom radniku, koja je, takođe, preminula. Kako njen trud i rad u ovom sportu ne bi bio zaboravljen, Stonoteniski savez Vojvodine prošle godine ustanovio je nagradu “Ilona Kiralj” koja se dodeljuje najuspešnijim trnerima u radu sa kadetkinjama.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *