Sutra dodeljivanje priznanja i plaketa povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Sutra dodeljivanje priznanja i plaketa povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

92
0
Deli
Foto: Pixabay

Povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Kikinda i Gradska uprava grada Kikinde organizuju svečanost za dobrovoljne davaoce krvi sutra, 14. juna, pod sloganom “Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život”. U okviru svečanosti biće uručena priznanja za 35, 50, 75 i 100 puta datu krv u 2017. godini, kao i plakete “Široko srce” za kategorije srednja škola, javna preduzeća, ustanove, kompanije, naseljena mesta i udruženja građana.

Svetski dan davalaca krvi obeležava se 14. juna u znak sećanja na rođenje austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je dobio Nobelovu nagradu 1930. godine.

Toga dana, širom sveta organizuju se različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *