Sve više gojazne dece

Sve više gojazne dece

294
0
Deli
Foto: Pixabay

Procenat gojaznosti stanovništva u Srbiji porastao je 60 odsto u poslednjih 20 godina, što se posebno oslikava kod dece školskog uzrasta, gde je svako treće dete gojazno. Istraživanja pokazuju da je stopa gojaznosti u konstantnom porastu.

Glavni razlog nastanka gojaznosti kod dece i odraslih, prema rečima dr Sanje Brusin Beloš, načelnice odeljenja za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Kikinda jeste povećan energetski unos uz smanjen energetski rashod. –  To su dakle visokoenergetske namernice kao što su grickalice, slatkiši, s jedne strane, a sa druge mala ili nikakva fizička aktivnost – obasnila je ona.

Školski sportski savez prepoznao je problem gojaznosti kod dece, koji kroz razne prorgame, pored redovnih časova fizičkog vaspitanja, utiču na pojačanu fizičku aktivnost dece, objasnila je Svetlana Mirčić Vukobrat, predsednica Školskog sportskog saveza Kikinda. – Mi u školama se trudimo da kroz sportske aktivnosti, fizičke aktivnosti, oni što više vremna provedu aktivno u igri, koristeći sva sredstva fizičko-zdravstvenog vaspitanja da sprečimo gojaznost – rekla je Mirčić Vukobrat.

Rešenje problema gojaznosti dr Goran Abraham, predsednik Udruženja „Zdravlje na dlanu“, vidi u menjaju svesti roditelja i dece. – Moramo prvo njima menjati svest, pa onda možemo očekivati neke rezultate. Sve što rade državne institucije, misleći na škole i dečije dispanzere, kao jedan vid preventive i kurative gde se pokušava smanjiti broj ove dece ima smisla samo u onom momentu kada mi budemo direktno uticali na svest onima kojima je to potrebno – rekao je predsednik Udruženja “Zdravlje na dlanu”.

Gojaznost dece često predstavlja uvod u gojaznost odraslog doba. Dr Abraham ističe da trenutni problem gojaznosti će se oslikati u budućnosti. – Ta deca zbog nastanka bolesti koje će se razviti u narendom periodu neće moći da budu 100 odsto radno sposobni, uzimaće više bolovanja, neće moći da doprinesu maksimalno svojim radom na poslu i to onda vuče problematiku sa svih strana – rekao je on.

Današnji stil života oslikan je u povećanju procenta gojaznog stanovništva. Izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i menjanje životnih navika doprinosi zdravijem životu, pa samim tim i preventivno deluje na nastanak gojaznosti.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *