Svečana dodela priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

Svečana dodela priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

114
0
Deli

U zgradi Crvenog krsta danas je održana svečanost dodele priznanja dobrovoljnim davaocima krvi. Svečanost je otvorio dečiji hor „Čuperak“, koji je svojim radosnim pesmama ulepšao ovaj značajan dan – Svetski dan davalaca krvi. Dodeljivana su priznanja i plakete, pod imenom „ Široko srce najhumanijim sredinama“. Pored dugogodišnjih davalaca krvi, nagrade su dobili i pripadnici mlađe populacije, koji su nesebično pokazali svoju humanost.

 „ Crveni krst Kikinda, u saradnji sa Gradskom upravom, organizuje svečanost povodom dodele priznanja i plaketa dobrovoljnim davaocima krvi. Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi obeležava se 14. juna i danas ćemo svakako uručiti plakete „Široko srce najhumanijim sredinama“ kao i priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su krv dali 100,75, 50 i 35 puta. Akcija dobrovoljnih davaoca krvi sprovedena je prema planu Zavoda za transfuziju krvi. Do sada smo zadovoljni rezultatima, sugrađani se rado odazivaju našim akcijama i danas je dan kada odajemo priznanje za humanost“ – obrazložila je Danijela Bljeljac, sekretar Crvenog krsta u Kikindi.

Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika Kikinde, uručila je priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su  do sada dali krv i svojom humanošću spasili ljudske živote :

Puno je razloga da budemo ponosni na naše sugrađane koji su svojom humanošću doprineli da se naša Kikinda prepozna kao jedna od najhumanijih sredina kako u Vojvodini tako i u Srbiji. Krv je poklon, koji samo zdrav čovek može dati čoveku, a ohrabruje činjenica da se iz godine u godinu u našem gradu povećava broj dobrovoljnih davaoca krvi i ono što je bitno, to su mladi, koji sa punoletstvom, postaju dobrovoljni davaoci krvi. Takođe bih istakla da je krv lek, nova šansa životu, i u ime Gradske uprave i svoje lično ime, zahvaljujem se dobrovoljnim davaocima krvi i želim im dobro zdravlje “ – izjavila je Srdić.

Pedesetsedmogodišnji Branislav Ilić iz Kikinde jedan je od onih sugrađana koji su 100 puta do sada dali krv:

Dobrovoljno davanje krvi započeo sam na radnoj akciji 1979. godine u Zagrebu. Zbog posla nisam mogao 4 puta godišnje da dajem krv, ali kad god se ukazala prilika ja sam se odazvao. Moja cela porodica daje krv. Moj otac, majka, rođeni brat davali su krv, a sada je mojim stopama krenula i moja ćerka. Ona je više od 30 puta dala krv“ – objasnio je Ilić.

Plakete „Široko srce najhumanijim sredinama“ dodeljivao je zamenik sekretara Crvenog krsta Vladimir Madžar.

Svetski dan davalaca krvi obeležava se 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner, koji je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu, radeći na otkriću krvnih grupa.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *