Svetski dan voda obeležen u Kikindi

Svetski dan voda obeležen u Kikindi

191
0
Deli
Foto: Pixabay

Svetski dan voda, 22. mart, ove godine obeležava se pod sloganom “Priroda u službi voda” koji ima za cilj podizanje svesti o potencijalu prirodnih rešenja problema u vezi sa vodom na planeti.  Tim povodom, u Srednjoj stručnoj školi “Miloš Crnjanski” održana je tribina na temu “Otpadne vode” o kojoj su govorili predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Zavoda za javno zdravlje Kikinda, kompanije FCC  i Javnog preduzeća “Kikinda”.

CDA_0542Kikindski srednjoškolci u okviru edukativnog predavanja mogli su da čuju o zakonksim okvirima koji regulišu upravljanje vodnim resursima, ali i da se upoznaju sa upravljanjem otpadnih voda u Kikindi i radom prečistača. – Nismo pričali do sada toliko o otpadnim vodama. Mislim da o tome treba pričati, treba upoznati ne samo vodene resurse u smislu šta je ono što mi imamo, nego kako ih zagađujemo i naravno i kako i zašto treba da ih čuvamo – rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Kikinda.

CDA_0535U pojedinim velikm svetskim gradovima, prečišćava se i do 95 odsto otpadnih voda, dok na teritoriji cele Srbije taj procenat iznosi od pet do osam odsto. Kikinda je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima prečistač otpadnih voda. Stručnjaci naglašavaju da smanjivanjem i bezbednim tretiranjem, kao i ponovnim korišćenjem otpadnih voda štiti se zdravlje ljudi i promoviše bezbebednost hrane.

CDA_0513Načelnica odeljenja higijene i humane ekologije ZZJZ Kikinda dr Sanja Brusin Beloš rekla je da je neophodno uložiti napor i obezbediti sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u svim naseljnim mestima i industrijskim postrojenjima u Srbiji. – Mi moramo da podignemo svest o tome da sve ono što ispustimo kao otpadnu vodu ili kao otpad, sutra ili jednog dana će doći u tanjir nama ili našoj deci. S obzirom da se tu nalaze najrazličitije hemijske materije, mikroogranizmi, pa čak negde i radioaktivne materije to dugoročno gledano narušava naše zdravlje vrlo ozbiljno – rekla je dr Brusin Beloš.

Svetski dan voda, 22. mart, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a od 1993. u svetu počinje obeležavanje tog datuma kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

 

Foto: Čedomir Vujanić

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *