Svetski dan zaštite životne sredine obeležen u školi “6. Oktobar”

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen u školi “6. Oktobar”

124
0
Deli

Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda organizovao je održavanje pozorišne predstave “Najbolji prijatelji” “Dah” teatra iz Kikinde u školi “6. Oktobar” u Kikindi.

,, Po prvi put Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj je u gostima specijalne škole “6. oktobar”. Učenici ove škole su uvek prisutni na svim ekološkim aktivnostima gde aktivno i učestvuju, tako da smo pozorišnom predstavom “Najbolji prijatelji” u izvedbi teatra “Dah” iz Kikinde u kojoj je prikazano prijateljstvo među životinjama obeležili Svetski dan zaštite životne sredine. Cilj obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine jeste da se ukaže na poštovanje prema prirodi i uloga pojedinaca na koju ne utiče samo pojedinac već i društvo, a prvenstveno svi mi zbog zdravlja ljudi, zaštite prirodnih vrednosti, a u smislu održivog razvoja. Kikinda je u malo lošijem kontekstu predstavljena proteklih dana, iako sve ovo što se dešava nema razloga za brigu, i odjednom se desilo više stvari u istom momentu, iako uzročno-posledično nisu povezane i nema mesta za paniku” – izjavila je Miroslava Krnić, ispred Sekretarijata.

,,Ovo je premijerno izvođenje predstave “Najbolji prijatelji”, ili “Best friends forever” kako smo je mi nazvali, govori o ekologiji, ali i o prijateljstvu. Igraju četiri mlada, vrlo talentovana glumca u koje imamo puno poverenja i veliko zadovoljstvo je bilo raditi sa njima. Poruka predstave jeste da trebamo da čuvamo životnu sredinu, ali i prijatelje” – izjavio je  Dančika Đukičin, predsednik Udruženja građana “Dah T” iz Kikinde.

,,Poruka predstave imala je tu ekološku poruku, odnosno kako trebaju deca da čuvaju svoju okolinu, ali mi smo je pravili i da bude zanimljiva deci, komična i da daje i neke druge poruke kao što je prijateljstvo, ljubav i igra. Nekih nedelju dana smo se pripremali za predstavu, radili smo satima svakog dana i uspeli smo da je realizujemo u relativno kratkom roku. Iskreno, veoma sam iznenađen reakcijama dece, bili su dosta energični i  uključivali su se u predstavu” –  rekao je Božidar Kojić koji je u predstavi glumio psa Rikija.

Lik kornjače koja je u predstavi najbolji prijatelj psa Rikija dočarala je glumica Svetlana Krneta:

,, Mislim da smo na prihvatljiv i odgovarajući način prikazali deci kako trebaju da se ponašaju prema prirodi i kako trebaju da brinu o istoj, ali pored toga ona dosta govori i o razlikama koje ne trebaju da postoje ni među ljudima a ni među životinjama, trebaju više da se druže i da ne gledaju ko je kakav. Iskreno najviše me je iznenadilo to što su deca vrlo aktivno učestvovala u predstavi, mislila sam da će ćutati i da će biti stidljivi ali mi je jako bilo drago kada se desilo upravo suprotno – kada su nam prišli i uključili se u predstavu, što negde i govori da im se svidela. Planirali smo da ovom predstavom obilazimo i vrtiće po kikindskoj opštini” – rekla je Krneta.

Nakon završetka predstave deci se obratila Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Miroslava Krnić koja je sa njima popričala o prirodi, a potom su deci predstavnici Sekretarijata podelili čokoladice i edukativne flajere o zaštiti životne sredine.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *