“Terra” – svetska pojava u kulturi

“Terra” – svetska pojava u kulturi

234
0
Deli

U galeriji za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” svečano je otvorena godišnja izložba 37. Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti, čije otvaranje ujedno predstavlja i početak, ovogodišnjeg, 38. Internacionalnog simpozijuma. Godišnju izložbu 37. Internacionalnog simpozijuma u terakoti “Terra 2018.” čine skulpture velikih i galerijskih formata, nastale tokom prošlogidšnjeg simpozijuma a čiji su autori iz Japana, Italije, Ukrajine a dva rada  su dela umetnika iz Srbije.

Na ovogodišnjem sazivu učestvuju sedmoro akademskih vajara iz Srbije i inostranstva – Rozmari Lukaser(Austrija), Muzivandile Gigaba(Južna Afrika), Delia Prvački(Singapur), Arman Hambardžumijan(Jermenija), Velimir Vukićević(Srbija), Maja Rakočević-Cvijanov(Srbija) i Milan Rimaji iz Srbije. U programu svečanog otvaranja nastupili su Mešoviti hor “Kornelije Stanković” iz Kikinde i orkestar kikindskog Dobrovoljno-vatrogasnog društva.

Čast da otvori 38. simpozijum skulpture u terakoti pripala je dr Milanu Miciću, pomoćniku Sekretara za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama zadužene za kulturno nasleđe:

,, Bez sumnje, “Terra” je jedna svetska pojava u kulturi, sa dugim trajanjem od 1982. godine i zaista svi svetski tokovi koji se odnose na kulturu, prelamaju se kroz simpozijum “Terra”, tako da kroz zadnjih 38 godina možemo da pratimo sve ono što se dešava u vajarstvu, skulpturi i Kikinda se upravo preko “Terre” nalazi na svetskoj kulturnoj mapi. U Kikindi i u “Terri” susrećemo se sa onim što jeste Banat i što jeste Kikinda” – izjavio je Micić.

,, Ono što je meni vrlo impresivno, a što se ponavlja iz godine u godinu, to su umetnici koji posvedoče da je “Terra” kao institucija i atelje uopšte mesto gde oni imaju uslove za rad koje nisu nigde videli. Ovo što ima Kikinda u ateljeu “Terra” što se tiče i samih uslova za rad je nešto što sasvim sigurno nju pored svega ostalog razlikuje. Kada godinama vidite da u naš grad dolaze umetnici koji se bave vajarstvom, kažu da je za njih simpozujum pravi doživljaj.Posebno me raduje što mogu da kažem da je svake godine taj simpozijum još veći i lepši” – izjavila je predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak.

,, Veliko je zadovoljstvo, bez dileme, kada dočekaš otvaranje 38. saziva. Uvek biramo umetnike iz sveta koji imaju takvu jednu poetiku da se mogu prilagoditi karakteristikama gline i velikim formata u glini. Svi umetnici su sjajni, a rezultati jednomesečnog boravka umetnika u Kikindi su zaista izvanredni” – ocenio je direktor “Terre” Slobodan Kojić.

Dvadesetpetogodišnji Muzivandile Gigaba iz Južne Afrike po prvi put je u Kikindi i učesnik je “Terrinog” 38. simpozijuma:

,, Napraviću jednu skulpturu većeg i jednu manjeg formata, u Kikindi je zaista jako lepo, ljudi su druželjubivi a ostali umetnici koji učestvuju na simpozijumu rade zaista dobar posao” – izjavio je Gigaba.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *