Treća regionalna radionica donosi unapređenje socijalne zaštite u Severnobanatskom okrugu

Treća regionalna radionica donosi unapređenje socijalne zaštite u Severnobanatskom okrugu

92
0
Deli

U okviru projekta Institucionalna podrška SKGO, danas je u Gradskoj kući  održana regionalna radionica – okružni seminar sa temom “Socijalna zaštita u JLS”. Realizacija projekta vrši se uz podršku Vlade Švajcarske, a cilj ovakvih susreta je unapređenje socijalne zaštite i njenih usluga u gradovima i opštinama Severnobanatskog okruga kao i  bolja međusobna komunikacija gradova i opština Severnobanatskog okruga. Na regionalnoj radionici bili su prisutni predstavnici gradskih i opštinskih veća zaduženi za socijalnu zaštitu,  zatim rukovodioci sektora za društvene delatnosti, kao i direktori Centara za socijalni rad. Ovakve vrste radionica organizuje Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu u saradnji sa Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu.

 „ Danas se održava treća radionica, od predviđenih sedam. Pokrićemo celu teritoriju AP Vojvodine. Domaćini su nam predstavnici regiona AP Vojvodine. Cilj ovih radionica je da se unapredi sistem za socijalnu zaštitu. Ono što je za nas jako važno je početak saradnje lokalnih samouprava i Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu. Pre svega, važno je ispitivanje potreba građana na lokalnom nivou, i da se prema njima formiraju usluge građanima. Takođe neophodno je i da lokalne samouprave međusobno sarađuju. Do sada smo imali problem da usluge  u cilju poboljšanja socijalne zaštite opstanu u smislu finansiranja na lokalnom nivou. Iz tog razloga smatramo da je jako važno da sredstva koja postoje budu pravilno raspoređena“, izjavila je Tatijana Grnčarski, direktor Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu.

Izrazio bih zadovoljstvo što je Kikinda danas domaćin ovakvog skupa i što su se svi predstavnici iz lokalnih samouprava odazvali. Već je bilo govora na temu prihvatilišta, smeštaja za osetljive grupe stanovništva na nivou okruga i svih šest lokalnih samouprava Severnobanatskog okruga se slažu da takvu vrstu projekata treba realizovati. Radimo na tome u saradnji sa nadležnim ministarstvom, Pokrajinskim sekretarijatom, a okrug i sve lokalne samouprave su izrazile želju da sufinansiraju izgradnju ovakvih vrsta smeštaja. Nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu istrajati u tome i napraviti smeštajne kapacitete za socijalno ugrožene“, izjavio je Nikola Lukač, načelnik Servernobanatskog upravnog okruga i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština.

 „ Centar za socijalni rad opštine Kanjiža  se trudi da se izbori sa svim postojaćim problemima, među kojima je i problem broja radnika, kojih je , nažalost, sve manje u socijalnoj zaštiti. Imamo dobru saradnju sa Centrom za pružanje usluga socijalne zaštite, koji je posebna ustanova u našoj opštini. Ona pruža usluge dnevnog boravka, za odrasle i mlade ljude sa smetnjama u razvoju. Pošto smo mi pogranični centar, cilj nam je da razvijemo i dodatne usluge za maloletne migrante, starija lica i ostale osobe sa socijalnim potrebama“, obrazložila je Kristina Telek, direktor Centra za socijalni rad opštine Kanjiža.

,, Na ovom susretu saznajemo koji su to koraci koje treba da preduzmemo od opštinske odluke do realizacije, kako bismo imali licencirane usluge socijalne zaštite. Zaista je velika potreba za pomoć deci sa invaliditetom u Senti, jer ona putuju na tretmane u Mađarsku, tako da su putni troškovi koje  opština plaća zaista veliki“, rekla je Ljubica Nikolić Verikios, direktor Centra za socijalni rad opštine Senta.

 

Želimo da postignemo da socijalne usluge u budućnosti budu međuopštinskog karaktera. Cilj nam je da imamo veću mrežu, veći odaziv pružanja usluga centara i lokalnih samouprava“, obrazložila je ukratko Mirjana Komnenović, savetnica za socijalnu zaštitu SKGO.

 

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *