U Banatskom Velikom Selu otvorena treća slikarska kolonija posvećena Dušanu Kerkezu Dževu

U Banatskom Velikom Selu otvorena treća slikarska kolonija posvećena Dušanu Kerkezu Dževu

103
0
Deli

Na jezeru „Laguna“ u Banatskom Velikom Selu  Udruženje likovnih i književnih stvaralaca „Džev“ u Banatskom Velikom Selu organizovalo je  treću po redu koloniju slikara umetnika posvećenu prerano preminulom Dušanu Kerkezu – Dževu.

,, Na Likovnoj koloniji okupili smo oko trideset slikara, što iz okruženja, što iz Novog Sada, Subotice, Karlovaca. Dušan Kerkez Džev bio je akademac na  trećoj godine kada je preminuo, pre toga je završio zanat, ali je bio čovek koji je tada, nama mladima, priređivao raznorazne programe i enterijere i cela ova kolonija posvećena je samo njemu, mislim da će postati i tradicionalna a mislim da time vraćamo i Banatsko Veliko Selo na prvo mesto sela što se tiče kulturnih sadržaja” – izjavio je Marko Đaković,  predsednik Udruženja likovnih i književnih stvaralaca ,,Džev”.

Kako je izjavio Miodrag Bulajić, član Gradskog veća želja učesnika same Likovne kolonije jeste da ista zaživi i ostavi poseban pečat, te da bude sadržajna i kvalitetna:

,, Sadržajna, kvalitetna, ali sigurno i značajna kolonija u domenu kulture na prostoru našeg grada, ona zaista dobija i odgovarajuću dimenziju. Umetnici će po tematski određenoj oblasti izrađivati dela koja će prikazati značajnu arhitekturu i objekte ovog mesta, a divan ambijent pored jezera ,,Laguna” sigurno će ih inspirisati da stvore značajna umetnička dela” – rekao je Bulajić.

,, Dušan Kerkez Džev bio je avangarda svoje generacije 70-tih, nažalost, nije doživeo ozbiljne godine, preminuo je u ranim tridesetim, a bio je jedan od najtalentovanijih studenata Likovne akademije u Novom Sadu, a to nije ocena nas, laika, već ocena njegovih profesora. Potencijal je ispoljio u Selu, jer je bio promoter novih umetničkih pravaca, murala, oslikavanja, i na njega se sigurno njegova generacija mogla ugledati. Ono što je značajno za ovu koloniju i ja kao predsednik Organizacionog odbora jeste da bar malo bude tematski usmerena ka arhitekturi Sela, jer smo svedoci da ono najvrednije s godina nestaje” – izjavio je Branislav Marjanović.

,, Banatsko Veliko Selo je obilato sa veoma interesantnom arhitekturom, to je zaista veliki umetnički izazov, pogotovo kada se radi uživo i to je jedan poseban način slikarstva, idealan za likovne kolonije, pogotovo po lepom vremenu” – izjavio je Uglješa Colić, doktor i profesor likovne umetnosti iz Novog Sada i jedan od učesnika kolonije.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *