U Galeriji “Terra” otvorena izložba dečijih radova

U Galeriji “Terra” otvorena izložba dečijih radova

220
0
Deli

Izložba dečijih radova “TerraYouth”, na kojoj su prikazani eksponati nastali na istoimenoj radionici, otvorena je danas u Galeriji “Terra”. Više skulputura manjeg formata, jedna većeg, kao i slike i otiske u glini, koji će tokom sedam narednih dana biti dostupni široj javnosti, uz stručno mentorstvo napravili su učenici osnovnih škola „6. Oktobar“ i „Feješ Klara”.

Kako je objasnio Aleksandar Lipovan, koordinator za međunarodnu saradnju u CLPU “Terra”, ova radionica deo je većeg projekta pod nazivom “InclusiveArt”, koji traje 18 meseci,a realizuje se u okviru IPA progarama Srbija-Rumunija. – ‘Terra’ aktivno učestvuje već godinama u radu sa margnalizovanim grupama. Uspeli smo deci da približimo kulturu. Ljudi ne mogu da veruju da su izložena dela, ne samo dece sa posebnim potrebama, nego dece uopšte. Svaki posetilac galerije ‘Terra’ moći će da se uveri da je rad sa decom i te kako moguć uz pravilnu podršku – rekao je Lipovan.

Radionica i dve kulturne intervencije realiozovane su u ateljeu “Terra” maja i juna ove godine. Uz pomoć mladih umetnika i studenata umetnosti novosadske Akademije i Zapadnog univerziteta u Temišvaru, 20 osnovnoškolaca pravilo je više skulptura manjeg formata i jednu većeg. Kulturna intervencija “Ostavi trag” podrzaumevala je terakotu kao osnovni materijal, a bila je orjentisana ka deci sa posebnim potrebama. Svaki mali kreativac je pred sobom imao po jednu gilnenu ploču u koju je utiskivao svoj trag. S druge strane, na radionici koja se bazirala na tehnici “akcionog slikarstva” mali umetnici su u zaštitnim odelima umakali ruke i noge u kadice sa pripremljenim bojama i potom telima zajednički oslikavali veliko platno razapeto na tlu.

Održane radionice, prema rečima nastavnika defektologa u OŠ “6. Oktobar” Srđana Stojanovića, bila su višestruko korisne za decu. – Na različite načine mogli su da izraze svoje želje, mogućnosti, da ispituju različite materijale, teksture, isprobaju različite stvari. Lepo je što je napravljena izložba kako bi čitava priča bila zaokružena, gde oni mogu da vide svojih ruku delo, koje je završeno, izloženo i ima neku svoju vrednost – rekao je Stojanović.

Projekat „InclusiveArt“ obuhvato je niz aktivnosti, radionica, edukacija, performansi i kulturnih intervencija, a za osnovni cilj ima ostvarivanje lakšeg pristupa kulturno-umetničkim sadržajima deci iz marginalizovanih društvenih grupa. Projekat je finansiran u okviru programa prekogranične saradnje Interreg IPA Rumunija-Srbija.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *