U Kikindi obeležen Dan pobede nad fašizmom

U Kikindi obeležen Dan pobede nad fašizmom

186
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

U znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata, 9. maj širom Evrope obeležava se kao Dan pobede nad fašizmom. Nacistička Nemačka je toga datuma 1945. godine potpisala kapitulaciju. Tim povodom, u Kikindi su predstavnici vlasti, boračkih i drugih organizacija položili vence na spomen obeležje žrtvama fašizma na gradskom trgu.

Potpredsednik SUBNOR-a profesor istorije Lazar Demić rekao je da je Drugi svetski rat u istoriji dobio epitet totalni, jer je u njemu učestvovala 61 država, a rat je vođen na teritoriji 40 država. – Srbija je posle Sovjetskog Saveza, zatim Poljaka i Jevreja stradala najviše. Državna komisija je utvrdila da je to čak million i 700 izgubljenih života. Od toga nećemo da propustimo da kažemo da je bilo million i dvesto hiljada Srba. Od 12 miliona zatočenih ljudi širom Evrope u logorima smrti, polovina stradalih su bili Jevreji. Možemo danas ostaviti jednu poruku da je naš pokret oslobodilački doneo mirniji period, a već 73 godine živimo u jednom sigurnom miru – rekao je profesor istorije.

Na spomenik žrtvama fašizma vence su položili predstavnici Gradske uprave Grada Kikinde, Severnobanatskog upravnog okruga, SUBNOR-a, Ambasade Ruske Federacije, udruženja srpskih ratnih veterana, porodica poginulih u ratovima devedesetih godina, političkih stranka i šira javnost.

Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije Sergej Laščuk istakao je važnost obeležavanja Dana pobede nad fašizmom. – Treba da se pamti ono što se desilo u ovom strašnom ratu. Drago mi je da svi zajedno pamtimo ovaj datum, pamtimo žrtve koje su bile strašne, kako ruskog tako i naroda bivše Jugoslavije. Treba da sačuvamo sećanje i ne zaboravimo to – rekao je Laščuk.

Nakon komemorativnog skupa, Gradski odbor SUBNOR-a danas je svečanom akademijom obeležio 70 godina od osnivanja ove organizacije. Predsednik kikindskog SUBNOR-a Nenad Dimitrijević podsetio je da je SUBNOR formirao Josip Broz Tito 1948. godine. – Glavni i prevashodni zadatak je bio da se posle završetka rata ujedine borci i narod Srbije kako bi se ratom razrušena zemlja obnovila. Naravno, u nastavku svega toga glavni i osnovni cilj je bio da se sačuvaju i očuvaju tradicije narodnooslobodilačkih ratova kao i održavanje svih važnih datuma iz istorije tog rata – objasnio je Dimitrijević.

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog datuma 1950. godine objavljena deklaracija francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku Evropske unije. Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizacije koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *