U Kikindi obeležen Dan boraca

U Kikindi obeležen Dan boraca

131
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Dan boraca obeležava se danas, 4. jula, u znak sećanja na poginule borce u Drugom svetskom ratu. Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima predstavnici Grada Kikinde, SUBNOR-a, Odreda izviđača “Proka Sredojev” i šira javnost odali su počast stradalima u borbi protiv fašizma.

Nenad Dimitrijević iz Gradskog odbora SUBNOR Kikinda podsetio je da je na današnji dan doneta odluka da se oforme i organizuju jedinice koje će se boriti protiv okupatora. – Odnosno da se pređe u organizovaniji način ratovanja, da se formiraju partizanski odredi. Sve se to događalo posle 6. aprila i bombardovanja Beograda, kada je i započet rat na prostorima bivše Jugoslavije. Nama u Gradskom odboru SUBNOR-a ovaj datum je izuzetno važan, posebno u ovoj godini kada obeležavamo 70 godina od formiranja SUBNOR-a Srbije – rekao je Dimitrijević.

Gradski odbor SUBNOR-a Dan boraca obeležiće polaganjem venaca i na spomenike u Nakovu i Banatskoj Topli, gde će biti služen i parastos poginulim u ratovima 1941-1945. godine. Povodom jubileja, odnosno 70 godina od osnivanja, kikindski SUBNOR uručiće republičku povelju SUBNOR-a Mesnoj zajednici Banatska Topola.

Dan borca, nazvan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“ je ustanovljen kao sećanje na sednicu Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održanu pre 75 godina u vili Vladislava Ribnikara u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju ustanka. Nakon raspada SFRJ, 4. jul se kao državni praznik obeležavao u Srbiji do 2001. godine, kada je odlukom Vlade Srbije ukinut.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *