U Kikindi obučen prvi pas vodič za slepe

U Kikindi obučen prvi pas vodič za slepe

149
0
Deli

Pas Raf prvi je pas vodič za slepe obučen u Srbiji, i to u Kikindi. Nakon dovogodišnje obuke koju je realizovala kinološka organizacija Latinović „Kol-Ki“, Igor Vujičić biće prva slepa osoba u Kikindi koja će se samostalno kretati sa psom vodičem.

Kako je objasnila Dragana Latinović, osnivač organizacije „Kol-Ki“, obuka je započeta krajem 2016. godine, kada je Raf još uvek bio štene. – Prve vežbe su se radile na terenu, a od pre nekog vremena se uvežbava i kretanje po rutama. Ovo je završna faza kada pas postaje spreman da bude pas vodič i zajedno sa svojim vlasnikom da se samostalno kreće – rekla je ona.

Pas vodič omogućuje slepoj osobi da vodi nezavisan život, da se kreće slobodno, obavlja svakodnevne poslove bez potrebe da se oslanja na ljude iz svog okruženja. Obuka trenera podrazumeva obučen tim koji čine pas vodič i njegov korisnik. Korisnik psa sertifikovanjem trenera steći će odgovarajuću potvrdu da je prošao obuku i tako biti u mogućnosti da svog psa vodiča koristi u javnosti, što je i regulisano zakonom.

Psa Rafa obučio je Ilija Latinović, koji je nakon višedecenijskog naučnog rada zasnovao i novi metod. – Obuka ne postoji, već samo kontrola kretanja, pošto pse mi ništa ne učimo, sve psi znaju. Pas zna da sedne, legne, zgrabi i preskoči, nema šta da ih učimo i dresiramo. Iz toga proizilazi da je obuka u stvari kontrolisano kretanje, a kretanje se sastoji iz pokreta i zaustavljanja – objasnio je Latinović.

Iako inicijativa u Srbiji postoji već 40 godina, do sada nije osnovan nijedan centar za obuku ovih pasa. Kikindska organizacija pionir je u ovom polju delovanja u Srbiji. Obuku psa, ali i njegovog vlasnika pratio je Tim Staford iz Međunarodne organizacije za obuku pasa vodiča i kako je rekao, standardi koji su uspostavljeni na zavidnom su nivou. – Lepo je bilo videti kako pas radi, kako Igor dobro radi sa psom, tako da su uradili jako dobru stvar, ali uvek je izazov graditi program iz temelja. Mislim da je najveći izazov osigurati budućnost, možda kroz finasiranje, jer treba mnogo vremena i novca da bi se izgradio program kao što je ovaj – predočio je Tim Staford.

Kinološka organizacija  „Kol-Ki“ i OS Severni Banat se zalažu za uspostavljanje standarda u obuci, a to su pre svega sertifikovani treneri za obuku pasa vodiča. Kada bi se to regulisalo, cena psa vodiča bila bi pristupačnija u odnosu na dosadašnju. U Kikindi trenutno ima preko 200 registrovanih slepih i slabovidih osoba.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *