U Kikindi otvoren Dnevni boravak za stare

U Kikindi otvoren Dnevni boravak za stare

226
0
Deli

Gerontološki centar pokrenuo je pilot projekat „Dnevni boravak za stare“ u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a u okviru Javnih radova kao novi vid socijalne zaštite u Kikindi. Najstariji sugrađani tokom naredna četiri meseca imaće priliku da u „Dnevnom boravku“ kvalitetno ispune svoje slobodno vreme učestvujući u raznim sekcijama, ali i da dobiju zdravstvenu zaštitu.

Aktivnosti u okviru Dnevnog boravka organizovane se u Klubu Gerontološkog centra, koji se nalazi na adresi Braće Lakovića 35. Nakon adaptacije objekta stvoreni su uslovi za dodatne programe. Penzionerka Danica Terzić dolazi u Klub poslednjih 11 godina i kako je rekla, prezadovoljna je ponudom, te poziva svoje vršnjake da joj se pridruže. – Oni koji nisu bili ne znaju kakvo je ovde druženje i šta se ovde radi. Ovde svi mogu da izaberu šta žele da rade, štrikanje, vez, a ako ti se ne radi taj dan, ne moraš ništa ni da radiš, samo druženje je dovoljno. Tako da preporučujem svima da dođu – rekla je ona.

Usluge „Dnevnog boravka“ penzioneri i korisnici Gerontološkog centra mogu da koriste tokom pet radnih dana u nedelji. Ponedeljkom, sredom i petkom organizovane su kreativne, rekreativne i informatičke sekcije, dok se utorkom i četvrtkom aktivnosti odvijaju u prostorijama za fizikalnu terapiju u Starom domu.

Pored organizovanih aktivnosti u cilju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, zdravstvenu zaštitu najstarijim sugrađanima pruža medicinsko osoblje Gerontološkog centra. Prema rečima dr Ružice Janković iz Gerontološkog centra Kikinda zamisao projekta jeste da ponude što više sadržaja starijim sugrađanima. – To se uglavnom odnosi na neke savetodavne usluge. Možemo da proverimo šećer u krvi, pritisak, neke kontrole da odradimo i da razgovaramo sa njima, damo pojedine savete za bolesti. Oni svi znaju svoje bolesti, ali čisto da razmene svoja iskustva međusobno i sa nama i da im damo neke savete ako je to potrebno – objasnila je dr Ružić.

Putem Javnih radova u Dnevnom boravku na period od četiri meseca angažovane su tri osobe, dok zaposleni u Gerontološkom centru pružaju dodatnu podršku. Direktor Gerontološkog centra Kikinda Svetislav Vukmirica izrazio je nadu da će važnost ovog pilot projekta biti i prepoznata. – Ja se iskreno nadam da će projekat biti prepoznat od strane lokalne samouprave, gde ćemo dobiti podršku od nadležnih organa u Gradu Kikinda i da kroz fazu licenciranja ovaj projekat zaživi kako treba. Ovo je potpuno besplatan projekat, mi ne naplaćujemo ništa i jedino šta želimo je da sutra uposlimo nove ljude, a i tada će projekat biti besplatan i na usluzi svim građanima našeg grada – rekao je Vukmirica.

Tokom naredna četiri meseca vrata „Dnevnog boravka“ otvorena su za sve starije građane Kikinde svakog dana od 8:00 do 16:00 časova, s tim da se deo aktivnosti realizuje u prostorijama Kluba, a deo u prostorijama za fizikalnu terapiju u Starom domu.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *