U Kikindi smanjen prosečni nivo buke, najbučnije na mernom mestu “Idea”

U Kikindi smanjen prosečni nivo buke, najbučnije na mernom mestu “Idea”

395
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Međunarodni dan zaštite od buke obeležava se danas, 20. aprila, sa ciljem da se smanje nivoi buke kojem je izloženo stanovništvo. Zavod za javno zdravlje Kikinda u toku protekle nedelje radio je merenja nivoa buke na deset lokacija u gradu i prema dobijenim podacima prosečni nivo buke niži je za jedan decibel u odnosu na isti period prethodne godine.

CDA_4198-w1024Prema rečima načelnice Odeljenja higijene i humane ekologije Zavoda za javno zdravlje dr Sanje Brusin Beloš dobijeni rezultati predstavljaju dobru vest. – Kada kažemo jedan decibel to možda deluje malo, ali jedan decibel u fizičkom smislu predstavlja smanjenje buke od skoro 30 odsto, jer naše uho čuje na vrlo specifičan način buku – objasnila je dr Brusin Beloš.

Sprovedeni monitoring pokazao je da je najviši nivo buke izmeren u Svetosavskoj ulici, na mernom mestu “Idea”. Na tom mestu, tokom druge merne serije nivo buke iznosio je 66.3 decibela. Najniži nivo buke izmeren je kod Narodnog pozorišta u petoj mernoj seriji, odnosno tokom drugog noćnog merenja i iznosi 37 decibela. Dozvoljeni nivo buke na obe lokacije na dnevnom nivou iznosi 65 decibela, a noću 55. 

CDA_4209-w1024Najveći problem, prema rečima dr Brusin Beloš, predstavlja merno mesto kod bolnice. – U odnosu na dozvoljeni, ima najviši nivo buke. Kod bolnice je dozvoljeni nivo buke danju 50 a izmerneo je 63. To je 13 decibela više od dozvoljenog. Noću je dozvoljeno 40, a izmereno je u prvoj noćnoj seriji 62. To je ogormno povećanje i tu sigurno treba izmestiti saobraćaj, što je jedna od mera – objasnila je načelnica.

CDA_4217-w1024Povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite od buke, a u okviru “Eko nedelje” organizovano je merenje buke u radnoj sredini. Sekretarijat za zaštitu životne sredine u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Tehničkom školom organizovali su merenje buke u radionici Tehničke škole. – Učenici u okviru stručne prakse ovom prilikom mogu da vide kojoj su buci izloženi i da li je taj nivo buke štetan. Ovo je prvi put da radimo u radionici, ni učenici ni profesori do sada nisu bili upoznati sa prisutnim nivoom buke – rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

CDA_4220-w1024Meren je nivo buke koju proizvodi dizalica, a koju svakodnevno đaci koriste prilikom praktične nastave. Izmereno je buka od 70.1 decibel, što je u granicama normale za osmočasovno radno vreme.

Kako je objasnila dr Brusin Beloš, buka pored toga što ima auditivni efekat, odnosno utiče direktno na uho, ima i ekstraauditivni efekat odnosno utiče i na neke druge organe. Prema njenim rečima, buka je jedan od faktora u nastanku hipertenzivne bolesti i neuroze.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *