U Narodnom muzeju otvorena izložba “Sinagoge u Vojvodini kojih više nema”

U Narodnom muzeju otvorena izložba “Sinagoge u Vojvodini kojih više nema”

319
0
Deli

Izložba slika “Sinagoge u Vojvodini kojih više nema” otvorena je u Galeriji Narodnog muzeja u Kikindi povodom obeležavanja 77 godina od deportacije kikindskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Izložbu je priredila Jevrejska opština Novi Sad.

Kako je objasnio autor izložbe Goran Levi u Vojvodini je pre holokausta bilo 76 sinagoga, dok danas postoje samo tri, i to u Subotici, Novom Sadu i Zemunu. – Na izložbi, od 73 srušene prikazano je 46 sinagoga, koje su izrađene na osnovu fotorobota, razglednica, starih slika, arhivskih i jedan arhitekta nacrtao je te sinagoge. Ostale nemamo, na žalost. Jedna od ciljeva je da obiđemo što više gradića u Vojvodini u kojima su bile sinagoge, da upoznamo mlađe generacije, da su tu nekada živeli Jevreji – rekao je on.

Među prikazanim sinagogama nalazi se i ona koja je postojala u Kikindi. Kako je objasnio Levi, izgradnja celokupnog kompleksa sinagoge u Kikindi završena je 1880. godine.

– Upravo ta sinagoga je bila dosta velika, imala je čak i osnovnu školu, prostorije za omladinu, svoje kupaonice, stan za rabine, stan za kantore, čak je izgrađena i mala sinagoga u dvorištu koja je imala mogućnost da se greje, pa je mogla da se koristi i u zimskom periodu – predočio je autor izložbe.

Kikindska sinagoga srušena je 1955. godine, a na tom prostoru izgrađena je stambena zgrada. Kao sećanje na postojanje verskog objekta na tom mestu ostala je samo spomen ploča.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *