U pripremi najboljeg ajvara presudilo iskustvo

U pripremi najboljeg ajvara presudilo iskustvo

256
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Ekipa Kulturno-umetničkog društva „Sunčana jesen“ pobednik je ovogodišnjeg takmičenja u kuvanju ajvara „Izađi mi na teglu“. Članica šampionske ekipe Slavica Gavrančić nije krila sreću i zadovoljstvo zbog osvojenog prvog mesta na takmičenju. Kako je rekla, svako sprema ajvar na svoj način, a njihov recept je ipak ‘bakina tajna’.

– Ajvar je dobar. Moje drugarice i ja smo sve lepo spremile i na vreme završile. Mi na ovom takmičenju učestvujemo od početka, ali nam je ovo prvi put da smo osvojile nešto i to prvu nagradu – rekla je ona i dodala da osvojeni šporet Smederevac će odneti u Klub penzionera, jer, kako je objasnila, uvek nešto spremaju i tamo im je i najpotrebniji.

Prošlogodišnji pobednik, ekipa Ekonomsko-trgovinske škole „Mlade nade“, ove godine zauzela je drugo mesto, dok je trećeplasirana bila ekipa „Mlade penzionerke“. Prema rečima Nade Krstonošić, predsednice žirija, zadatak izbora najboljeg ajvara, uopšte nije bio lak. – Gledali smo boju, teksturu, konzistenciju, da li se razliva ili ne. Od svega toga čini mi se da smo jednoglasno izabrali najlepši ajvar. Svi su se jako trudili, ali ipak godine iskustva doprinele su da to bude najbolji ajvar – rekla je ona.

Na takmičenju u kuvanju ajvara na gradskom trgu učestvovalo je 15 ekipa sa teritorije grada Kikinde. Okupljeni oko šporeta, raspoređenih zadataka, svi učesnici su se trudili da doprinesu svojoj ekipi u višečasovnoj pripremi ovog delikatesa. Međutim, većini je motiv za učešćem bilo druženje, što potvrđuje i Vesna Petković, predsednica Udruženja građana „Dora“. – To što ni prethodne godine nismo osvojili nijednu nagradu nije uticalo na našu volju i entuzijazam da se priključimo i ovog puta. Sve ono što nam je prošle godine nedostajalo sada smo nadomestili. Brojni jesmo, veseli, raspoloženi, jer važno je druženje – objasnila je ona. Članovi „Dore“ odlučili su da ajvar koji su pripremili ne raspodele međusobno, već da fino upakovane teglice prodaju, a prikupljen novac uplate za lečenje male sugrađanke Kaline.

Gastronomski karavan „Izađi mi na teglu“ pet godina održava se širom Srbije, dok u Kikindi gostuje prethodne tri. Kako je istakao član Gradskog veća Miodrag Bulajić, ova manifestacija postala je već tradicionalna, a naišla je na odličan prijem sugrađana. – Prednost je ta da ajvar jeste naš brend kada je u pitanju hrana, ali neizostavni sastojak jeste ljubav, posvećenost i to sve mora biti začinjeno strpljenjem. Uz jedan osmeh, dobro raspoloženje, pozitivan pristup, jednu kutlaču koja će sve te različite sastojke umešati, sjediniti možemo da dobijemo samo kvalitetan proizvod. Posebna vrednost je i ta što se promoviše tradicionalna hrana, ali i prave porodične vrednosti – rekao je Bulajić.

Osnovni cilj ovog takmičenja je potraga za šampionima u pripremanju najboljeg i najpoznatijeg tradicionalnog proizvoda sa ovih prostora, prvenstveno u mestima u kojima se održava, a zatim i finalno, za titulu najboljeg u državi.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *