U Sajanu održane 23. severnobanatske žetvene svečanosti

U Sajanu održane 23. severnobanatske žetvene svečanosti

149
0
Deli

23. po redu  severnobanatske žetvene svečanosti održane su danas u Sajanu, na kojima je svoje umeće u ručnoj kosidbi žita pokazalo ukupno 17 ekipa. Učestovale su ovdašnje ekipe  iz Kikinde, ali i iz Gornjeg Brega, Crne Bare, Subotice, i domaćina Sajana, kao i ekipe iz susednih zemalja Mađarske i Rumunije.

Kako je navela Šara Benjocki, članica organizacionog odbora, suština ove manifestacije je da se ožive neka davna prohujala vremena:

 „ Naš cilj ove manifestacije je da sačuvamo tradiciju. Želimo da budućim generacijama pokažemo kako su naši preci teško dolazili do hleba, i kako je važno poštovati žito i rad. Jako mi je drago što će na manifestaciji učestvovati folklorna grupa iz Sajana, koju čine prvenstveno deca. Nadamo se da će im se svečanost svideti i da će nastaviti ovu tradiciju “ – izjavila je Beonjocki.

U kosidbi se oprobao i Goran Dumitrov,  član Gradskog veća zadužen za seoske mesne zajednice:

Kosim godinama. Od dede sam nasledio kosu koju još uvek čuvam.  Specijalno za ovu priliku doneo sam kosu koja potiče iz kuće svetskih prvaka Prodanovih. Ona im je 1993. godine stigla od braće Muhić iz Mrkonjić Grada. Sinovi su je čuvali za jednu ovakvu specijalnu priliku. Sem žita kosim travu, čičkove, čkalje, zelje, ali ću se sada oprobati i u košenju žita“ –  rekao je Dumitrov.

 

 „ Imam 79 godina i kosim od 1956. godine. Od te godine radili smo u zadruzi da bismo se snabdeli žitom, koje smo nosili u mlin, gde bismo dobiljali brašno za hleb i kolač. Imao sam 3 brata, a ja sam za njih kosio žito. Meni nije teško da ručno kosim žito zato što znam nakovati“ – rekao je najstariji kosač na manifestaciji  Imre Totkiraj.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *