U slivu Šumica počela izgradnja kanalizacije

U slivu Šumica počela izgradnja kanalizacije

325
0
Deli

Izgradnja fekalne kanalizacije u slivu Šumice započeta je na zadovoljstvo svih građana koji žive u tom delu Kikinde. Glavni kolektor dužine 1,8 kilometara i sekundarna mreža duga 900 metara biće izgrađene u dve faze, a završetak celokupnog projekta očekuje se do kraja naredne godine.

Kako je objasnio Slaviša Paravinja iz firme „Graditelj Novi Sad“, koja je izabrana za izvođača radova, projekat ide planiranom dinamikom. – Idemo malo ispred roka, 35 odsto posla je urađeno za 25 odsto vremena, ali to ostavljamo za rezervu za neke nepredviđene situacije. Imamo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, sa građanima takođe, što je važno. Radove smo počeli 1. avgusta, a rok za završetak je 120 dana – objasnio je Paravinja.

Vrednost projekta izgradnje fekalne kanalizacije u slivu Šumice je oko 37 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz gradske i pokrajinske kase. Prilikom obilaska radova, gradonačelnik Kikinde Pavle Makrov istakao je da ovaj projekat predstavlja osnovnu ljudsku potrebu. – Mi smo pokrenuli rešavanje svih velikih problema i ono što lično smatram, za nas su najzanimljiviji oni najteži projekti. Ostali slivovi kao što su Železnički novi red i Strelište jesu trenutno u fazi projektovanja i očekujemo da se do kraja godine završi konkursna dokumentacija, da bi iduće godine mogli da krenemo sa radovima i tamo – rekao je gradonačelnik.

Prema oceni pokrajinskog sekretara za poljopirvedu, vodoprivredu i šumarstvo Vuka Radojevića, radovi koji su u toku od izuzetnog su značaja za građane ovog dela Kikinde. Prilikom obilaska gradilišta, najavio je i nove projekte koje će ovaj Pokrajinski sekretarijat realizovati u saradnji sa Gradom Kikinda. To se odnosi na izgradnju dva nova bunara, upravo u slivu Šumica, odakle se i vodosnabdeva grad Kikinda. – Od deset bunara koji su u funkciji, neki su stari i 30 godina. Iz tog razloga je neophodno da izgradimo nove, čime bismo predupredili moguće probleme, ali istovremeno sa ova nova dva bunara dobijamo novih 60 do 70 litara u sekundi, koji treba da budu u funkciji novog postrojenja za preradu vode u Kikindi – rekao je Radojević i dodao da je ukupna vrednost ovog projekta oko 25 miliona dinara, od čega Pokrajina izdvaja oko 17,5 miliona, a ostatak Grad Kikinda.

Obilasku radova prisustvovao je i Milenko Jovanov, pokrajinski poslanik, koji je istakao da realzacija ovog projekta predstavlja dobar pokazatelj saradnje dva nivoa vlati. U prethodne dve godine kroz saradnju Grada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u Kikindi su realizovani projekti izgradnje i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, uređenje kanalske mreže, atarskih puteva, otresišta, uklanjanja divljih deponija, opremanje poljočuvasrke službe i drugi u vrednosti od oko 162 miliona dinara.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *