U toku radovi na izgradnji kišne kanalizacije u Dostijevoj, Kikinda će imati...

U toku radovi na izgradnji kišne kanalizacije u Dostijevoj, Kikinda će imati najbolju fabriku vode

109
0
Deli

U cilju poboljšanja vodosnabdevanja kao i izrade kvalitetnije kanalizacione mreže u gradu gradonačelnik Pavle Markov obišao je danas dve lokacije u Kikindi. Prva lokacija koju je  gradonačelnik posetio bila je Dositejeva ulica, gde su započeti radovi na izgradnji kišne kanalizacije. Ovaj projekat u vrednosti od ukupno  milion dinara, realizovan je na zahtev građana koji žive na ovoj deonici i čiji su uslovi stanovanja, kako su rekli meštani, ozbiljno narušeni. Kišna kanalizacija gradi se na trasi dužine 250 m, od  Fonda za zdravstvo prema Semlačkoj ulici.

Markov je potom obišao lokaciju u blizini Kvantaške pijace, gde teku radovi na izgradnji dva nova bunara u korist realizacije projekta vezanog za izgradnju fabrike vode u Kikindi. Bušenje jednog bunara se privodi kraju, a počinje  izgradnja drugog bunara. Oba bunara buše se na dubini od 250 metara, a tehnologija izgradnje je modernizovana i podrazumeva upotrebu plastičnih cevi koje će biti ubačene u bunare. Sva sredstva za izgradnju fabrike vode grad Kikinda obezbedio je u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstsvo. Ukupna  vrednost ulaganja iznosi oko 25 miliona dinara, a Pokrajina je finansirala projekat sa 70 % investicija.

Jedan od svakako najvećih i najtežih projekata koje Grad Kikinda sprovodi u prethodnih nekoliko godina jeste izgradnja fabrike vode. Izgradnja fabrike vode podrazumeva nekoliko nivoa projekata. Došli smo danas u obilazak izgradnje dva nova bunara. Ono što je važno istaći jeste da će ova dva bunara, sa kapacitetom od po 35 litara u sekundi. Buduća fabrika vode je projektovana sa kapacitetom od 150 litara vode u sekundi. To znači da će skoro polovina snabdevanja ići od strane ova dva nova bunara. Mogu da izrazim zadovoljstvo što se sada definitivno nazire kraj ovog velikog projekta. Kikinda će verovatno imati jednu od najboljih fabrika vode u Srbiji“, izjavio je Pavle Markov gradonačelnik Kikinde.

Izgradnja dva nova bunara svakako će značiti, jer su postojećih deset, prosečne starosti od preko 30 godina. Poslednji bunar na ovom lokalitetu izbušen je davne 1993. godine. Ovi bunari su u dosta lošem stanju, nisu održavani i pojedini su pretrpeli havarijska oštećenja, tako da je izgradnja ova dva bunara bila neminovnost kako bi vodosnabdevanje naselja Kikinde bilo stabilno, i kako bi bile obezbeđene dodatne količine vode za potrebe postrojenja za preradu vode za piće. Pored ovog projekta, za 7 do 10 dana kreće realizacija projekta sanacije 25 bunara na celoj teritoriji opštine Kikinde. Takođe taj projekat sufinansira Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u iznosu od 80% vrednosti investicija, koje su projektovane na 16,2 miliona dinara. Realizacijom ova dva vezana projekta postići ćemo određenu stabilnost i produžićemo vek trajanja postojaćih bunara, a takođe i značajno popraviti kvalitet vode“, obrazložio je Milan Makivić , izvršni direktor u Javnom preduzeću Kikinda.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *