U toku su radovi na biciklističkoj stazi i graničnom prelazu Nakovo –...

U toku su radovi na biciklističkoj stazi i graničnom prelazu Nakovo – Lunga

159
0
Deli

Promocija dugogodišnjeg  projekta međugraničnog prelaza “Unapređenje povezanosti Banata” Nakovo – Lunga se i dalje razvija, a u okviru projekta koji se sada nalazi u svojoj trećoj fazi u toku je izgradnja biciklističke staze od Kikinde do graničnog prelaza, a za izgradnju nedostajućih sadržaja na graničnom prelazu Nakovo-Lunga lokalna samouprava izdvojila je 87,5 miliona dinara.

Konačan cilj projekta “Unapređenje povezanosti projekta” jeste da granični prelaz bude otvoren 24 časa, prometan za sva vozila nosivosti preko 3,5 tone i  ima izuzetan značaj za budućnost našeg grada , kao i za ceo severni Banat. Krajem 2014. godine pa sve do danas, granicu je prešlo više od 700.000 ljudi, a procenjuje se da će do 2020. godine granicu preći preko milion ljudi što čini geografsku izmenu samog grada. Postoji i veliki broj teretnih vozila stranih registracija koji putem sistema navigacije dolaze na granični prelaz, misleći da će istu moći da pređu, jer je po svemu sudeći, to najkraća ruta za njih.

,, Veoma nam je važno da skratimo taj put koji se odnosi i na privredne subjekte preko Crnje, kada saberemo oba pravca put smo skratili za oko 80 km, što je daleko manje goriva, vremena i celokupnih troškova prometa. Kikinda sa ovim prelazom se vraća na važnu mapu ne samo Vojvodine već i Srbije. Projekat osim opremanja međugraničnog prelaza obuhvata i izgradnju biciklističke staze od kružnog prelaza iz Kikinde  ka granici sa Rumunijom i to je nešto što takođe otvara ceo projekat i dajemo jednu posebnu notu, i nekih 8 do 10 kilometara moći ćemo da prelazimo biciklom po jednom lepom terenu i da to bude veoma pristupačno, a sama izgradnja staze nameće nam sledeći projekat, odnosno odakle bismo iz Kikinde mogli da demo dalje sa biciklističkom stazom. To nam je važno i za nas, i za evropske partnere, jer nam se otvaraju nove mogućnosti” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

,, Granični prelaz u saradnji sa policijom i carinom funkcioniše bez ikakvih problema za sada, sva prekopavanja koja eventualno mogu da nastanu prilikom komunikacije dva granična prelaza se rešavaju tako kada je granični prelaz van svoje funkcije,odnosno u periodu od 7 uveče do 7 časova ujutru. Veliki deo radova je urađen, krajnji rok je 15. juli, očekujemo nadstrešnicu za koji dan koja će biti postavljena već za koji dan, za sada su tu samo stubovi. Urađen je kompletan razvod vodovoda, kanalizacije i atmosferske kanalizacije svih pripadajućih objekata, struja se radi paraleleno sa svim preostalim radovima na sanitarnim čvorovima i platou koji će biti namenjen za carinsku zonu, rade se i parkinzi. Ukoliko ne bude bilo ikakvih problema, iskreno se nadam da će sve biti završeno u previđenom roku” – izjavio je Slaviša Paravinja, šef gradilišta kompanije “Graditelj” Novi Sad.

Radovi na izgradnji  biciklističke staze Kikinda-Nakovo  duge 7.822,5 metra započeti su 20. aprila, a predviđeni rok završetka radova je 30. jul:

,, Bilo je kiše, bilo je svega, verovatno ćemo malo i prolongirati rok, ali za sada ovo što se odradilo je dobro. Iskop je urađen na 5,5 km – pesak na 5 i tucanik očekujemo sutra da bude na trećem kilometru, a prekosutra da krenemo sa asfaltom tri kilometra. Ostaje nam deonica od kružnog prelaza do propusta, to je nekih 800 metara, a to ćemo čim ovde završimo sa peskom prebaciti se u onaj deo da radimo, jer deo trase kroz naseljeno mesto Nakovo još uvek nije regulisan, očekujemo skice projektanta, i zvanično  počinjemo da radimo” – izjavio je Zoran Telečki, šef gradilišta.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *