Unapređenje poljoprivrede glavni cilj prvog Poljoprivrednog sajma u Kikindi

Unapređenje poljoprivrede glavni cilj prvog Poljoprivrednog sajma u Kikindi

191
0
Deli

U sportskoj hali “Jezero” svečano je otvoren prvi dvodnevni Poljoprivredni sajam u organizaciji Grada Kikinde koji je okupio 170 izlagača, među kojima i predstavnike drugih zemalja.  Svečanom otvaranju, uz domaćina, gradonačelnika Kikinde Pavla Markova prisustvovali su i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović.

Ono što je cilj Gradske uprave jeste unapređenje poljoprivrede na ovim prostorima. Izgubili smo poverenje između državnih organa i poljoprivrednika i svih onih koji rade na razvoju poljoprivrede. Budući da se u Kikindi ove godine prvi put otvara Sajam poljoprivrede, smatram da smo u prethodne 4 godine uspeli da vratimo poverenje od strane državnih organa. Vlada Republike Srbije sa svojim velikim radom što u samoj Republici Srbiji, što na međunarodnom planu, obezbedila je  otvaranje novih tržišta i data je jedna velika podrška poljoprivrednicima“ izjavio je Pavle Markov gradonačelnik Kikinde dodavši da je gradski budžet u poslednje dve godine putem subvencija za poljoprivredu izdvojio blizu 50 miliona dinara.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava organizaciju ovakvih manifestacija i ovom prilikom smo finansijski pomogli Gradu Kikindi da uspešno organizuje svoj prvi Poljoprivredni sajam. Takođe, ovo je jedinstvena prilika da se poljoprivrednici upoznaju sa mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, i kada su u pitanju državni fondovi, ali isto tako kada su u pitanju oni koji nude repro-materijale. Verujem da će poljoprivrednici iskoristiti ovu priliku na najbolji način, da ostvare  nove kontakte u interesu svog poslovanja“, izjavio je Dr Vuk Radojević, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Pokrajinski sekretar je naveo da je u prethodne 3 godine od formiranja Vlade 2016. godine blizu 700 miliona dinara na Pokrajinskom nivou odvojeno za nove poljoprivrednike, mlađe od 40 godina, koji su na taj način motivisani da započnu svoj agro-biznis i, što je veoma važno, da ostanu da žive na selu.

Grad Kikinda ima vrlo aktivnu ulogu i u pripremi projektno-tehničke dokumentacije, jer mi pored mera namenjenih poljoprivrednicima, imamo mere namenjene lokalnim samoupravama, a sve u cilju podizanja kvaliteta lokalne infrastrukture. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da pozovem sve poljoprivrednike sa teritorije Grada Kikinde i iz okoline da više koriste subvencije koje im stoje na raspolaganju. Danas je ovde prisutan i Razvojni fond Vojvodine koji takođe ima izuzetno povoljne kreditne linije, zatim tu je Garancijski fond Vojvodine kao i Fond za razvoj poljoprivrede Vojvodine“, dodao je Radojević.

Prošle godine iz budžeta Republike Srbije direktno je prosleđeno 3,5 miliona eura poljoprivrednicima na prostoru Kikinde. Zahvalio bih se i čestitao svima onima koji su smogli snage, želje, truda da učestvuju na otvaranju ovog Poljoprivrednog sajma“, ukratko je obrazložio Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *