“Uskršnje čarolije” čuvaju običaje

“Uskršnje čarolije” čuvaju običaje

226
0
Deli

Manifestacija “Uskršnje čarolije”, koju već treću godinu za redom organizuje Udruženja za negovanje tradicije, narodnih običaja i rukotvorina “Vreteno” iz Iđoša okupila je meštane ovog sela i mnogobrojne goste danas, 5. aprila, u Osnovnoj školi “Milivoj Omorac”. Organizatori su pripremili razne događaje za sve generacije, a glavna tema svih aktivnosti bila je predstojeći najradosniji hrišćanski praznik Uskrs.

IMG-b7e002cab264dc1bbea039d90b52f79f-V“Uskršnje čarolije” započete su otvaranjem izložbe uskršnjih dekoracija na temu “Približava nam se Uskrs”, a koje su pripremila udruženja iz Iđoša. Nakon toga, najmlađi Iđošani učestvovali su u radionicama farbanja uskršnjih jaja, a najlepše ukrašena su i nagrađena. – Počeli smo sa radionicama u vrtiću, pa sa našim kreativcima u školi, zatim sa članicama “Vretena”. U okviru ove najveće radionice gosti su nam i naše slikarke Smiljana Šalgo i Svetlana Petrov Rackov, a mlade polaznike je sa nekadašnjim običajim farbanja jaja upoznala kustos etnolog Slavica Gajić – rekla je Brankica Mikalački, predsednica Udruženja “Vreteno”.

U radionicama su učestvovali i korisnici Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, građani Iđoša, članovi udruženja i gosti iz Kikinde. Članice udurženja “Vreteno” pravile su i tradicionalne iđoške krofne u kojima su uživali svi prisutni.

CIlj mannifestacije je negovanje tradicije i očuvanje običaja, pa tako i prenošenje znanja na mlađe generacije.

Manifestaciju “Uskršnje čarolije” podržali su Grad Kikinda i Mesna zajednica Iđoš.

IMG-a90656f23fc12261f2a9c3e611cb521f-V

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *