Usvojen plan zaštite od požara za vreme žetve i vršidbe

Usvojen plan zaštite od požara za vreme žetve i vršidbe

163
0
Deli

Danas je u prostorijama Gradske kuće održan drugi sastanak Gradskog štaba za žetvu za 2019. godinu  na kojoj su usvojena pojedina dokumenta i organizaciona pitanja u cilju neimanja neželjenih posledica kada žetva krene u punom jeku:

,, Danas smo usvojili plan zaštite od požara za vreme žetve i vršidbe za ovu godinu gde je tačno definisano šta je čija uloga u ovom sistemu zaštite. Takođe, gradski vatrogasni savez koji se nalazi na teritoriji grada Kikinde, uzima najveću ulogu u svemu ovome koje će zajedno sa zajedno sa doborovoljnom vatrogasno spasilačkom jedinicom raditi zajedno na terenu u slučaju eventualnih požara i preventivno, i represivno, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, inspektorima, jer se u praksi pokazalo da ukoliko se građani ne kazne, ne smanjuje se ni broj požara, a statistika govori da 97% požara koji nastaju, nastaju od ljudske ruke, a samo tri procenata je od nekih prirodnih aktivnosti. Kao i svake godine, pa tako i ove grad Kikinda obezbediće sredstva za dežurstva vatrogasnim društvima, jer oni  to što rade rade volonterski, nemaju nikakvu naknadu, i obezbedili smo i dizel gorivo, benzin, za pumpe i kamione, da spremno dočekaju sve to što ih očekuje ” –  naveo je Milivoj Linjački komandant štaba za žetvu i vršidbu.

Do početka žetve dobrovoljna vatrogasna društva obići će sva gazdinstva i sve poljoprivrednike koji imaju traktore sa kombajnima koji će u tom periodu raditi na njivama, gde će izvršiti detaljan pregled mašina i aparata za rad kako bi spremno dočekali žetvu.

Erne Talpai, predsednik gradskog vatrogasnog saveza izjavio je da će već krajem juna ili početkom jula započeti dežurstva vatrogasnih društava:

,, Dežurstvo podrazumeva dnevne osmatrače, bar po jedan vatrogasac će biti u tornju u toku dana, a noćno dežurstvo podrazumeva dva vatrogasca i dežurnog vatrogasca u svakom domu kako bi, u svakom trenutku mogli da primete eventualni požar. Vozila su stara, međutim, učinićemo sve da budu sposobna i da za žetvu mogu da odgovaraju svojoj nameni. Imali smo prilike da pripremimo i pumpe, pošto smo imali problema sa atmosferskim padavinama, međutim, biće sve spremno, jedinice će imati zadatak da pregledaju kombajne i traktore i da se uradi kontrola svih mašina koja učestvuju u žetvi. Imali smo izvesnih problema gde su građani pokazali da nisu toliko savesni, ne razmišljajući o posledicama njihove nepažnje” – završava Talpai.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *