Velikom šetnjom obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Velikom šetnjom obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

393
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Pod sloganom “Kretanjem do zdravlja” u kikindskom parku “Blandaš” obeležen je Međunarodni dan fizičke aktivnosti juče, 10. maja. U popodnevnim satima mnogobrojni Kikinđani razne starosne dobi sa članovima porodice, prijateljima i poznanicima bili su deo “Velike šetnje u Velikom parku”, koju su organizovali kikindski Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Crveni krst, Kulturni centar i BodyFIT.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenula je globalnu inicijativu za obeležavanje ovog datuma u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja.

U Evropskom regionu SZO približno 31% osoba starijih od 15 godina je nedovoljno fizički aktivno, a više od polovine stanovnika Evrope nije dovoljno fizički aktivno da bi zadovoljilo zdravstvene preporuke.

Prema preorukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.

Redovna umerena fizička aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom stanju. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osećaj pripadnosti zajednici.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *