Viteški dueli na Trgu oduševili Kikinđane

Viteški dueli na Trgu oduševili Kikinđane

223
0
Deli

U sklopu manifestacije 34. “Dana ludaje”, a u organizaciji Narodne biblioteke ,, Jovan Popović” iz Kikinde, danas su na gradskom Trgu predstavljeni viteški dueli novosadskih Udruženja ,, Crveni gavrani” i Udruženja srpske viteške družine ,, Čuvari zmaja ” koji su zanimljivim performansima i borbama okupili veliki broj naših sugrađana.

– ,, Svojim performansima želeli smo da približimo istoriju Kikinđanima i da pokažemo kako su srednjovekovni vitezovi i borci izgledali. Predstavili smo se kroz različite koreografske borbe, kao i bohord borbe koje su jedna vrsta sportskih borba, koje imaju pun kontakt sa pravim, ali zaobljenim oružjem” – rekao je Nemanja Banović iz Udruženja ,, Crveni gavrani”.

 

– ,, Mi smo Udruženje koje se bavi negovanjem srpske viteške tradicije i kulture, a bavimo se i odgojem pasa silvana, koji su u srednjem veku poznatiji kao zmajevi. To su psi koji su bili u pratnji srpskih vitezova u srednjem veku, i to je praktično izumrla rasa, imamo nekih 90% jedinki koje gravitiraju u svetu i bavimo se između ostalog i očuvanjem te rase i spašavanja od izumiranja. Trudimo se da sve što radimo bude verodostojno, i da ispoštujemo istorijske forme i sva oprema koju mi imamo je istorijski vrlo precizno uređena, kao i oružje koje koristimo, a oklopi koje smo mi nosili vitezi su ih takođe nosili u istoj formi” – rekao je za Focus Media Pro Mile Petrović, predsednik i osnivač Udruženja ,, Čuvari zmaja”.

– ,, Viteške igre su deo našeg duga korisnicima biblioteke ,, Jovan Popović”, ta ideja je postojala još iz perioda kada je autor Marko Aleksić promovisao svoj roman u našim prostorijama i tada smo započeli priču vezanu za viteške igre budući da se on bavi viteškim kodom. To je deo stare srpske srednjovekovne tradicije i mislili smo da je sadržaj koji nismo toliko često u prilici da vidimo idealan  i atraktivan za manifestaciju kao što su kikindski ,, Dani ludaje”. Isprva je bila ideja da program održimo u našem dvorištu, međutim činilo nam se lepšim da se isti održi na Trgu, što se i pokazalo kao ispravnim, budući da je dosta naših sugrađana pozitivno reagovao na to što su videli” – izjavila je direktorica biblioteke ,, Jovan Popović” Radmila Perović.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *