“Za istim stolom” banatski i specijaliteti sa Bliskog Istoka

“Za istim stolom” banatski i specijaliteti sa Bliskog Istoka

824
0
Deli

Kulinarski događaj “Za istim stolom”, odžan danas u restoranu “Rajska oaza”, na trpezu je doneo tradicionalne banatske, ali i specijalitete sa Bliskog Istoka. Tom prilikom, Kikinđani i migranti iz Prihvatnog centra uz ručak su mogli da razgovaraju i uče jedni od drugih.

Karime Fatiri iz Afganistana u Srbiji je već 18 meseci. U kikindskom Prihvatnom centru ima mogućnost da priprema svoja omiljena jela. – Nismo navikli na ovdašnja jela. Jedino mi se sviđaju meso i pirinač. Dosta razlike ima u našoj ishrani u odnosu na ovu u Srbiji – rekla je ona.

Žene i muškarci stacionirani u Prihvantim centrima u Srbiji podelili su recepte za jela koja oni svakodnevno koriste. Šef kuhinje restorana “Rajska oaza” Srđan Stojanović bio je zadužen za pripremu tih specijaliteta. Prema njegovim rečima, za ovu kuhinju karakteristični su jaki začini, poput kurkume, šafrana, ružine vodice i mnogih drugih, ali i biljni proizvodi. – Dosta koriste pirinač, patlidžan, tikvice, đumbir, a potrudio sam se da primenim sve potrebne začine u hrani što sam spremao. Bilo je malo problematično nabaviti te sve začine, ali potrudili smo se. To mi se baš dopada, treba pogoditi te ukuse, da se ne pretera, da ne bude ni previše ljuto, a ni začinjeno. Meni je bilo zadovoljstvo “igrati se” ovim namirnicama – rekao je šef kuhinje Stojanović.

20180424_145109Za pripremu lokalnih specijaliteta bio je zadužen profesor kuvarstva Milan Maletić. On je sa svojim đacima pripremio prebranac sa dimljenim šaranom, zatim papriku punjenu prazilukom, povrćem, sarmu od junećeg mesa, štrudlu sa makom, ludajom. – Bilo je izazovno u smislu da pokažemo koja su naša jela tradicionalna, jela koja se pripremaju ovde. Ima i sličnosti sa njihovim jelima, jer i mi koristimo neke začine i povrća kao i oni. Tu su pirinač, luk, krompir, žitarice – rekao je profesor Maletić.

20180424_145151Događaj “Za istim stolom” predstavlja jednu od završnih aktivnosti projekta “Mobilni omladinski klub”, a kako je objasnio Igor Stojilović iz Centra za omladinski rad ideja je da se kreira prostor za mlade koji mogu zajedno da provode svoje slobodno vreme. – Mi kao Centar za omladinski rad, zajedno sa svim patnerima, snažno verujemo u to da mladima samo treba pružiti priliku za druženje, u ovom slučaju kuhinju. Čitav događaj “Za istim stolom” u stvari je samo alat kojim pokušavamo da povežemo ljude – objasnio je Stojilović.

20180424_145230Današnjem događaju prisustvovala je i predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak, koja je tom prilikom istakla da ova aktivnost predstavlja sve ono o čemu se priča godinama u nazad. – To je da se mladi ljudi pre svega motivišu da se povežu i kad se povežu oni time i predstavlju sebe, ali i svoju zemlju i kulturu. Ovde su svi za istim stolom povezani sa jednom idejom da predstave kako je lepo biti udružen, kako je zajedništvo nešto što jeste perspektiva i što nas vodi u savremeni svet – rekla je predsednica Skupštine.

20180424_145452Događaj je organizovala novosadska organizacija za mlade Centar za omladinski rad u partnerstvu sa “Omladinom JAZAS-a”, Kancelarijom za mlade Kikinda, organizacijom SOS Dečija sela iz Beograda i Ekonomsko-trgovinskom školom iz Kikinde, a uz podršku Valdern Barns fondacije i IOGT-NTO pokreta iz Švedske.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *