Za razvoj preduzetništva potrebne dodatne olakšice

Za razvoj preduzetništva potrebne dodatne olakšice

406
0
Deli
Foto: Čedomir Vujanić

Biti preduzetnik u današnje vreme u većini slučajeva može da predstavlja izazov, što pokazuje i podatak da svake godine broj zatvorenih preduzetničkih radnji premašuje broj otvorenih. Predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Kikinda Siniša Pašić, koji je sinoć predsedavao redovnom sednicom Skupštine Udruženja, rešenje problema vidi u olakšicama za nove preduzetnike. – One postoje, ali ne u dovoljnoj meri. Nekada je moglo za šest meseci da razviješ svoj biznis, danas i do tri godine prođe dok ti ‘staneš na noge’. U te dve, tri godine, pored olakšica koje postoje trebalo bi da zažive i neke nove, kao što su pogodniji uslovi, duži rok plaćanja, jer kod nas generalno postoji problem naplate, što nove preduzetnike koči u svom napretku – objasnio je Pašić.

U Kikindi, prema rečima Pašića, posluje između 550 i 600 preduzetnika, dok Udruženje ima oko 80 aktivnih članova. Kikinđani koji su odlučuli da započnu sopstveni biznis mahom se opredeljuju za neproizvodni, tercijarni, sektor, odnosno bave se ugostviteljstvom, trgovinom ili turizmom.

Gradska uprava grada Kikinde, prema rečima člana Gradskog veća Miodraga Bulajića, ima odličnu saradnju sa preduzetnicima, koja se ogleda u neposrednoj komunikaciju, razumevanju potreba i sprovođenju mera podrške. – Saradnja se ogleda u sufinansiranju programskih aktivnosti Udruženja, sufinasiranju nabavki mašine i orpema, gde smo sad upravo završili konkurs, zatim u obuci, interaktivnim radionicama, učešće na sajamskim manifestacijama, u svemu onome što će dodatno poboljšati izvšravanje radnih zadataka. On što me raduje jeste što da je sada fokus na ženskom preduzetništvu, gde želimo da motivišemo, ohrabrimo pripadnice lepšeg pola da uzmu stvar u svoje ruke i da pokrenu sopstveni biznis – rekao je Bulajić.

Na redovnoj sednici skupštine Opšteg udruženja preduzetnika Kikinda razmatralo se o radu Udruženja, finansijskom izveštaju, kao i planiranom programu rada.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *