Zamenica gradonačelnika posetila atelje „Terra“

Zamenica gradonačelnika posetila atelje „Terra“

1868
0
Deli

Zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić danas, 20. jula posetila je ovogodišnje učesnike 36. internacionalnog simpozijuma u terakoti „Terra“ u ateljeu, gde stvaraju svoja umetnička dela i tom prilikom istakla da je simpozijum najvažniji kulturni događaj u Kikindi. Ovogodišnji simpozijum će, između ostalog, ostati upamćen i po tome što će u ovoj godini biti otvoren i muzej skulpture „Terra“.

Kako je zamenica gradonačenika rekla, Grad Kikinda i u prethodnom i u narednom periodu će pratiti ono što Terra planira, koliko im mogućnosti dozvoljavaju, a da se na otvaranju muzeju i samoj postavci radi već duže vremena – Znatna sredstva su dobijena preko projekta Gradovi u fokusu i mislim da je grad Kikinda to na izuzetan način predstavio zahvaljujući timskom radu ljudi iz „Terre“ i iz Gradske uprave – rekla je Bosiljka Srdić.

Ističući dužinu trajanja simpozijuma kao merila značaja, zamenica gradonačelnika je naglasila da je „Terra“ brend Kikinde i da su učesnici uvek dobrodošli i dragi gosti. –  Punih 36 godina umetnici vajari iz čitavog sveta dolaze u naš grad, stvaraju umetnička dela, koja su vredna svake pažnje. Imam potrebu da istaknem i ulogu profesora Kojića, koji je kao ambasador našega grada u najboljem svetlu predstavljao Kikindu. Gradska uprava će i u narednom periodu, s obzirom na mogućnosti, pratiti i pomoći ovaj kulturni gigant našeg grada – rekla je zamenica gradonačelnika Bosliljka Srdić.

Direktor „Terre“ Slobodan Kojić rekao je da je srećan što će se muzej konačno otvoriti na kraju ovogodišnjeg saziva,  jer on predstavlja vrh piramide brenda „Terra“ – Tek kada se taj muzej dogodi moći ćemo u dalji razvoj brenda. Iste jeseni će startovati, sad je već izvesno, specijalistički studij pod okriljem „Terre“ i Umentičke akademije iz Novog Sada. Sledeće godine krećemo dalje sa proizvodnjom suvenira, počinjemo da organizujemo mnoge ljude po kućama da budu naši saradnici i tako dalje. Znači, konačno će taj točak zamajac brenda „Terra“ krenuti da dobija na ubrzanju – rekao je direktor Kojić.

Budući muzej „Terra“ nalaziće se u objektu bivšeg manježa nekadašnje kasarne u Kikindi, a u njemu će biti izložene skulpture, koje su nastale u prethodne tri decenije u okviru Internacionalnog simpozijuma u terakoti Terra.

Vajar iz Kikinde Igor Smiljanić učesnik je ovogodišnjeg simpozijuma i u ateljeu „Terra“ trenutno stvara umetničko delo, koje će postati jedna od kulturnih baština grada Kikinde. – Ovde nastavljam istraživanje koje sam započeo tokom master studija, a ono je vezano za vertiklane forme i vertikalne skulpture. Sada pokušavam da realizujem jednu skulpturu još većeg formata u koju će moći da se uđe, pa će nam tako ta skulptura ponuditi svoju unutrašnjost, odnosno unutrašnji pogled iz skulpture ka eksterijeru – rekao je Smiljanić.

Umetnici koji učestvuju na 36. Internacionalnom simpozijumu u terakoti „Terra“ do kraja jula stvaraju svoja umentička dela u ateljeu Terra u Kikindi, a skulpture će biti predstavljene prilikom otvaranja narednog simpozijuma.

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *