Završna konferencija projekta prekogranične saradnje ,,Unapređenje povezanosti Banata”

Završna konferencija projekta prekogranične saradnje ,,Unapređenje povezanosti Banata”

112
0
Deli

Završna konferencija projekta  ,,Unapređenje povezanosti Banata” okupila je danas predstavnike različitih sektora koji su u okviru istoimenog IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija obišli biciklističku stazu Nakovo – Kikinda i granični prelaz. Ukupna vrednost projekta finansiranog od Evropske unije je u visini od 1,8 miliona evra, a sredstva za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza lokalna samouprava i Republika Srbija izdvojila je oko 90 miliona dinara.

,, Veoma bitan projekat za grad Kikindu i opštinu Žombolj. Grad sa naše strane je investirao novčana sredstva za izgradnju  graničnog prelaza. Rekonstrusali smo ulice koje vode do glavnog puta koji vode ka graničnom prelazu. Rekonstruisano je preko 2, 5 km puta, napravljena su nova parking mesta, a kao što smo danas mogli da vidimo grad Kikinda je završio biciklističku stazu do graničnog prelaza. Za grad Kikindu, kao i za nas, veoma je važno reći da smo zbratimljeni i nadamo se poboljšanju buduće saradnje sa gradom Kikindom” – izjavio je Darius Postelnik, predsednik opštine Žombolj.

,, Uspešno smo realizovali ovaj projekat iz razloga što su i partneri na projektu veoma uspešno funkcionisali – vodeći partner JP “Putevi Srbije”, grad Kikinda, opština Žombolj i Regionalni centar Banat. Nakon izrade tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze, paralelno su uređene ulice u Žombolju koje vode ka graničnom prelazu i konačno je rekonstruisan i opremljen granični prelaz u Nakovu sa osnovnim ciljem da granični prelaz radi 24 sata. Sve ovo smo uradili sa namerom da granicu kao barijeru preskočimo, da je prevaziđemo i da ovaj Severni Banat sa akcentom na grad Kikindu i opštine u Rumuniji, prevaziđemo barijeru i ostvarimo saradnju u svim segmentima” – izjavila je Irena Živković, direktor Razvojne agencije “Banat”.

JP “Putevi Srbije” zaduženo je za upravljanje 15.000 km državnih puteva u republici Srbiji, ali je na poziv Regionalnog centra “Banat” i opštine Kikinda utvrdilo da se ovakvim projektom može puno doprineti kako na izgradnji kapitalnih objekata, tako i u objektima koje povezuje opštinu Kikindu i Žombolj, a izgradnjom novog graničnog prelaza:

,, Realizovali smo osnovni cilj projekta, a to je da povežemo i omogućimo građanima sa obe strane, srpske, i rumunske, da mogu slobodno da komuniciraju i da u svakodnevnoj saradnji ostvaraju nove uslove. Javno preduzeće “Putevi Srbije” iz sredstava Evropske unije, IPA projekta i donacije, dobila je oko 800.000 evra čime je i realizovala ove radove” – izjavila je Biljana Vuksanović, izvršni direktor sektora za strategiju, projektovanje i razvoj u JP “Putevi Srbije”.

,, U rekonstrukciju graničnog prelaza uloženo je skoro 90 miliona dinara, a ta sredstva su obezbeđena iz budžeta grada Kikinde, kao i jednim delom, sredstvima dobijenim od Republike Srbije. Svi nedostajajući sadržaji su tokom protekla dva meseca izgrađeni, proširena je saobraćajnica samog graničnog prelaza, postavljena je nadstrešnica, kompletan video nadzor celokupnog prostora, dodatne elektronske rampe, semafoska signalizacija, toalet za putnike, plato za rad špredicije, banke ili pošte,  te sada ne postoji nikakava prepreka da ovaj prelaz konačno krene sa 24-časovnim radom, da njime saobraćaju autobusi kao i teretna vozila veće nosivosti. Naš cilj u narednom periodu je da pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije se započnu ozbiljniji pregovori sa rumunskom stranom, kako bi oni konačno dozvolili da ovaj granični prelaz radi u skladu sa svojim mogućnostima, jer su to potrebe, ne samo građana već i privrede ovog regiona” – izjavio je Saša Tanackov član Gradskog veća.

 

Nema komentara

Ostavi odgovor

CAPTHA *